Plytvanie potravinami

Jedlo je vzácne, nevyhadzujte ho

Plytvanie potravinami považujeme v dnešnej dobe za celosvetový problém, ktorý negatívne ovplyvňuje naše životné prostredie. Podľa odhadov minimálne tretina jedla na celom svete skončí miesto našich žalúdkov v koši. To predstavuje 1,3 miliardy ton potravín. Každý rok by toto množstvo vystačilo pre približne tri miliardy ľudí, čo je štyrikrát viac, než počet hladujúcich na tejto planéte. Spolu s nezjedeným jedlom plytváme aj prírodnými zdrojmi, akými sú voda, pôda, energie a práca. V odpadových nádobách najčastejšie končí chlieb a pečivo, ovocie a zelenina, mliečne výrobky, zvyšky uvareného nedojedeného jedla a nerozbalené potraviny.

Ako predchádzať plytvaniu potravinami?

  •  Pripravte si nákupný zoznam potravín
  • Kontrolujte dátum spotreby potravín
  • Vyberajte vhodné množstvo potravín
  • Potraviny správne skladujte
  • Snažte sa spotrebovať všetky nakúpené potraviny